De buitenmuur verven = schilderen voor jarenlang plezier
   29-06-2022
De buitenmuur verven = schilderen voor jarenlang plezier

De buitenmuur verven kan een wereld van verschil maken in jouw tuin. Stel je voor, het zonnetje schijnt heerlijk en met een lekker bakje koffie in de hand leun je achteruit in je fris gebeitste tuinstoel. Maar zit je net goed, kijk je pal tegen een sneu ogende buitenmuur aan, vol met mos en/of afbladderende verf. Tsja, netjes is anders. En zo belandt ‘project buitenmuur schilderen’ op je prioriteitenlijstje.  

Maar een buitenmuur verven doe je niet zomaar. Want wil je jarenlang plezier van je werk, dan moet je goed voorbereid aan de slag. En om te voorkomen dat elke welwillende ‘expert’ in de omgeving je van het kastje naar de muur stuurt, hebben wij deze blog geschreven. Zo ga jij met een gedegen plan van aanpak aan de slag. Dus leun nog even achteruit in je stoel, lees deze blog (bel ons als je ergens niet uitkomt) en dan hoppa, aan het werk! 

Droog, droger, droogst 

Alle goeds begint met het uitkiezen van het juiste startmoment en in dit geval is dat wanneer de muur gortdroog is. Want een droge muur zorgt voor een goede hechting van de buitenverf en een langdurig resultaat. Kies ook een dag uit waarop het minimaal 5°C is met een maximale luchtvochtigheid van 85%. Check dit anders voor de zekerheid ook op buienradar.nl. 

Richtlijn: over het algemeen schommelt de luchtvochtigheid in de herfst en winter rond die 85%. Dus ga je tijdens deze seizoenen aan de slag, kies dan een dag uit in een periode waarin het niet heeft geregend of gesneeuwd. In het voorjaar en de zomer ligt de gemiddelde luchtvochtigheid meestal zo rond de 70% en kun je gerust aan de slag. Behalve op dagen dat het drukkend en benauwd warm is, dit is een teken dat er veel vocht in de lucht zit, waardoor deze slecht kan afkoelen. Dreigende onweersbuien zijn dat geval ook een teken aan de wand voor een hoge luchtvochtigheid.  

Aan de slag! 

Ontvetten 

Goed, je hebt een dag uitgekozen om de buitenmuur te verven en nu is het tijd voor een workout met de kwast of roller. Maar voordat het zover is, begin je altijd eerst met het ontvetten/schoonmaken van de muur. Dit kan o.a. met ST MarcUniversol of B-Clean.  

Losse verflagen verwijderen 

Mocht je de muur al een keer eerder een kleurtje hebben gegeven, dan controleer je of alles nog goed vastzit. Zo niet, verwijder de loszittende gedeeltes goed met een steek-, of plamuurmes. Bij hardnekkige lagen is het misschien zelfs nodig om de staalborstel onder het stof vandaan te halen.  

Voorstrijk 

Is jouw buitenmuur nog een blank canvas zonder eerdere verfpogingen? Dan is het slim om eerst een voorstrijk aan te brengen, want net als stucwerk, beton en nieuwe gipsplaten, heeft steen een grote zuigkracht. Dus als je zonder voorstrijk in de weer gaat, zuigen deze ondergronden de verf op en krijg je geen egaal eindresultaat. Voorstrijk heft deze zuigwerking op zodat de ondergrond minder verf opzuigt en je een egalere dekking krijgt. Bovendien zorgt het voor een betere hechting. 

Ook als er een kwalitatief slechte muurverf is gebruikt of de muurverf is onder weersinvloeden helemaal ‘op’, is een voorstrijk geen slecht idee. Het versterkt ook hier de hechting en als de muurverf is gaan poederen maar nog wel goed vastzit, gebruikt je voorstrijk om de poederende lagen als het ware vast te zetten. Zitten hele stukken los of zijn delen van de verflaag er al afgevallen? Dan kun je beter de hele verflaag eerst verwijderen. 

Let wel op dat je bij het gebruik van voorstrijk geen glimmende vlekken en lekstrepen/’zakkers’ krijgt, dit zie je namelijk altijd terug in het eindresultaat. Tip: gebruik niet te veel voorstrijk en breng het van beneden naar boven aan. Mochten er toch lekstrepen toch ontstaan, schuur er dan overheen met schuurpapier met fijne korrel om de laag te matteren en/of egaliseren. 

Verven! 

Als je dan uiteindelijk zover bent om de muur een kleurtje te geven, komt de volgende vraag: welk product ga je gebruiken? Wij stellen dan altijd eerst de vraag welke glansgraad je wilt: mat, eiglans of zijdeglans. Een korte toelichting: zijdeglans is duurzamer dan mat, maar het versterkt de ondergrond. Is deze niet egaal, dan zul je de oneffenheden duidelijker zien in het eindresultaat. In onze winkels in Leeuwarden en Groningen hebben we van al onze producten een glansstaal liggen, zodat jij gemakkelijk je keus kunt maken.  

Dan zijn er nog alle verschillende merken met elk hun eigen kwaliteiten en duurzaamheidsgraden. Om het je gemakkelijk te maken, hebben we hieronder de buitenverven in handige knoppen gezet, gesorteerd op glansgraad. En kom je er niet uit? Bel ons dan gewoon! Wij vinden het belangrijk dat jouw verfresultaat goed lukt, dus laat zeker even van je horen als je vragen hebt. Zo is de buitenmuur schilderen een fluitje van een cent! 

Matte buitenmuurverven

Eiglans buitenmuurverven

Zijdeglans buitenmuurverven