Milieubewust schilderen met de biobased Wijzonol Aqua hechtprimer
   05-01-2022
Milieubewust schilderen met de biobased Wijzonol Aqua hechtprimer

Biobased Wijzonol AQUA Hechtprimer: milieubewust en duurzaam schilderen

Verf en milieu, dat is hetzelfde als water en vuur, toch? Nou nee, dat hoeft helemaal niet. Al jarenlang wordt de vraag naar ‘groene’ producten steeds groter en spelen fabrikanten daar innovatief op in. Verfmerken gebruiken bijvoorbeeld steeds meer biobased grondstoffen, zoals Wijzonol met hun biobased AQUA Hechtprimer. Maar wat is biobased en waarom is dit belangrijk voor jou?

Wat is biobased?

Allemaal leuk en aardig dat die grondverf ‘biobased’ is, maar waarschijnlijk zegt die term je helemaal niks. Begrijpelijk! We kunnen er een hele technische, uitgebreide definitie over schijven, maar dat hebben andere websites allang gedaan ;). Waar het in het kort op neer komt, is dat biobased iets zegt over de mate van milieuvriendelijkheid van goederen. En in het bijzonder dat producten (deels) zijn gemaakt van plantaardige materialen die (in tegenstelling tot bijvoorbeeld aardolie) in korte tijd weer terug groeien.

'Groene' verf

Neem nu verf. Het bestaat uit verschillende ingrediënten, waaronder pigmenten voor de kleur en daarnaast o.a. vulmiddelen, bindmiddelen en oplosmiddelen. Bij biobased verf zijn de grondstoffen die gehaald worden uit aardolie (vooral bind- en oplosmiddelen) deels vervangen door herwinbare materialen die terug groeien tijdens de levensduur van de verf.

Hars is bijvoorbeeld zo'n herwinbare grondstof. Je kunt het halen uit lijnzaadolie wat op zijn beurt weer uit lijnzaad gewonnen wordt. Plant je lijnzaad, dan kun je later nieuwe zaadjes oogsten en maak je in korte tijd weer nieuwe olie en hars. Dat is even iets heel anders dan oeroud aardolie gebruiken in verf, want dat groeit beslist níet in een paar weken, maanden of zelfs jaren terug.

Kortom: biobased verf betekent dat deze (deels) bestaat uit grondstoffen die ten minste terug groeien tijdens jaren dat de verf op je kozijnen zit. Dit is belangrijk voor jou als klant, want door biobased verf te kopen, draag je een steentje bij aan het minder belasten van de natuur.

Voor verffabrikanten zijn biobased grondstoffen natuurlijk een uitdaging, want je moet een kwalitatief goed product afleveren met een zo lang mogelijke levensduur. Wijzonol is daar met de AQUA Hechtprimer heel goed in geslaagd!

Wijzonol AQUA Hechtprimer: duurzame kwaliteit

Deze AQUA Hhechtprimer is een watergedragen grondverf die je kunt gebruiken op houten, metalen, kunststoffen en steenachtige ondergronden. En omdat het universeel overschilderbaar is, kun je eventueel ook een aflak gebruiken op terpentinebasis (al is dit wel minder ‘groen’). Zelf zijn we heel enthousiast over deze primer en je zult echt versteld staan van de kwaliteit. Dat laat maar weer zien dat je met duurzaamheid niks hoeft in te leveren op het uiteindelijke resultaat.

Tip van onze expert Janny: om het milieu extra te ontlasten en jezelf werk te besparen, gebruik je het liefst een goed dekkende verf. Het lijkt duurder, maar je hebt er minder van nodig en scheelt tijd tijdens het verven!

Watergedragen versus terpentinegedragen

De Wijzonol AQUA Hechtprimer is een watergedragen primer en dat is een goede zet voor moeder natuur. Vroeger was verf op terpentinebasis dé keuze voor een resultaat dat jarenlang meeging, maar terpentine en groen? Dat gaat in deze tijd van milieubewuste burgers voor veel mensen niet samen door één deur. Daarom zijn producten op waterbasis door de jaren heen steeds verder ontwikkeld en geoptimaliseerd. En op dit moment zijn we zover dat de watergedragen verfproducten beslist niet meer onder doen voor hun terpentinegedragen broertjes en zusjes. Hoera!

Overigens, al jaren geleden begon de verfindustrie met het produceren van milieuvriendelijkere verf door de hoeveelheid oplosmiddelen te verminderen. En sinds 2010 is er zelf een maximale grenswaarde vastgelegd, dus ook op dit gebied zijn al grote stappen gezet naar een beter milieu.

Nog een stap verder

Wijzonol gaat met de AQUA Hechtprimer nog een stap verder dan alleen biobased grondstoffen te gebruiken. Ze hebben ook een lage CO2-uitstoot en zetten in op duurzaamheid op het gebied van bedrijfsvoering, (productie)proces en transport. Wil je meer weten, dan kun je hier kijken.

Bestel snel!

Enfin, een beter milieu begint ook bij jezelf, dus bestel snel en maak kennis met de kwaliteit van duurzaamheid met de biobased Wijzonol AQUA Hechtprimer.

BESTEL NU