Strak glasweefselbehang aanbrengen/plakken (welk design kies jij?)
   20-12-2022
Strak glasweefselbehang aanbrengen/plakken (welk design kies jij?)

Deze blog is onze complete gids voor glasweefselbehang aanbrengen: keuze van groot tot klein design/motief op je glasvezelbehang en een uitgebreid stappenplan voor het daadwerkelijke plakken. Zo komt jouw plakwerk zeker goed uit de verf. 

Glasvezelbehang design en motief 

Glasweefselbehang is verkrijgbaar als glad/egaal behang of met een design/motief. Glad glasweefselbehang noemen we ook wel renovlies, dit is een van onze meest verkochte producten. Het heeft geen motief, verdoezelt scheurtjes en legt een soort beschermlaagje over de wand. Mooi meegenomen: het is net zo gemakkelijk te plakken als glasweefselbehang mét design of motief.  

Glasvezelbehang ruit, visgraat of toch iets anders? 

Glasweefselbehang is verkrijgbaar in verschillende soorten motieven: glasvezelbehang ruit en glasweefselbehang visgraat zijn de meest voorkomende. Deze eerste koop je bij ons in een fijn ruitje (voorgesausd)standaard ruit voorgesausd of grote ruit (voorgesausd). Glasweefselbehang met visgraat is verkrijgbaar in 1 maat, maar je hebt wel keuze uit zowel visgraat voorgeschilderd als visgraat ongesausd. Dit geldt overigens ook voor de ruitmotieven (behalve de fijne ruit, deze is altijd voorgesausd).

Alle ruit en visgraat glasvezelbehang

Zoek je iets dat minder gangbaar is? Kom dan langs in onze winkel in Leeuwarden of Groningen, we hebben een heel boek vol ontwerpen dus jij kiest snel en eenvoudig het mooiste glasvezelbehang design! 

Glasweefselbehang plakken in 6 stappen 

Glasvezelbehang blijft populair voor gestucte wanden en misschien sta jij ook op het punt om aan deze klus te beginnen. Dus om je wat meer handvaten te geven voor het plakken/aanbrengen van glasweefselbehang, hebben we deze blog geschreven met advies en handige tips.  

Stap 1: egale wanden 

Begin altijd met gladde, egale muren, want elke oneffenheid zie je terug in het eindresultaat. Kleine gaatjes vul je snel en gemakkelijk op met deze kant-en-klare muurvuller. En wist je dat we ook een kant-en-klare vuller verkopen voor gipsnaden? In een kitspuit voor gemakkelijk aanbrengen, dus superhandig.  

Stap 2: voorkom zuigende ondergrond 

Onbehandeld stucwerk heeft een grote zuigwerking en zuigt dus de behanglijm op. Voorkom loslatend glasweefselbehang door kant-en-klare Excellent paints voorstrijk te gebruiken. Voor een nog betere hechting kies je de Wijzonol Hechtgrond. Bestel ook direct een blokkwast mee! Dat maakt het aanbrengen wel zo gemakkelijk. 

De eerste stappen heb je achter de rug, dat was allemaal niet zo ingewikkeld, toch? 

Stap 3: rechte banen 

Het kan slim zijn om niet lukraak in de hoek te beginnen met plakken, want vooral bij oudere huizen is soms geen loodrechte muur te bekennen. Als je dan vanuit de hoek begint, lopen al je banen scheef. Een loodrechte lijn zoeken of maken is een goed begin. Zit er een raam of deur in de wand, begin dan daar. Zo hoef je maar 1 keer een baan rondom het kozijn op maat te snijden. Gaat het om een kale muur, trek dan met een waterpas een lange, loodrechte lijn op de wand als leidraad voor de eerste baan. Heb je geen waterpas? Hang dan met een plakbandje een touwtje met daaraan een potlood of pen aan de muur. Voila: een rechte lijn! 

Stap 4: lijm aanbrengen 

Het plakkerige werk is aangebroken. Lijm een stuk muur in dat groot genoeg is voor 1 baan behang. Wij adviseren hiervoor de kant-en-klare PrimaVerf glasweefsellijm. Maak de lijmlaag dik genoeg en breng deze aan met een roller of blokkwast. Overtollige lijm kun je later nog verwijderen met een vochtige doek. 

Tip: gebruik de lijm niet rechtstreeks vanuit de emmer. Het is een natuurlijk product waardoor het snel ‘verkeerd’ wordt. Dus pak een klein bakje, vul met wat lijm en sluit de emmer direct weer, zodat er geen vuiligheid in komt. 

Stap 5: aanbrengen/plakken van glasweefselbehang 

Oke, het moment is daar: we beginnen met plakken. Met de loodrechte lijn als leidraad, kun je het behang direct vanaf de rol op de muur plakken of deze eerst op maat snijden. Houd in dat laatste geval wel een paar cm extra aan, zodat je de baan later op de millimeter tegen het plafond en de plint kunt bijsnijden. Met een spatel (ook wel suwidestrijker genoemd) en een droge doek druk je het behang daarna strak tegen de muur. De eventuele extra centimeters snijd je af met een behanglineaal en goed afbreekmes. Glasweefselbehang kan scheuren tijdens het afsnijden, dus vervang het mesje regelmatig om slecht snijwerk te voorkomen. Overtollige lijm verwijder je met een vochtige doek. Als de eerste baan staat, leg je de volgende naadloos daar tegenaan en zo plak je de hele wand. 

Tip voor moeilijke hoekjes 

Glasweefselbehang aanbrengen is niet heel moeilijk, maar soms zijn de hoekjes weerbarstig. De gouden tip voor strakke naden in en rond een hoek: spuit het behang wat nat! Daardoor wil het beter vouwen. Doe ook extra lijm in de hoeken, zodat het goed blijft plakken. Voor extra strakke naden in de hoek, kun je het behang over de hele lengte insnijden met een mesje, zodat je het behang helemaal tegen de muur kunt plakken. In de snijnaad leg je daarna een kitrandje.  

Tip bij luchtbellen 

Luchtbellen doen al je harde werk teniet, dus mocht je ze toch tegenkomen, snij ze dan in met een mesje en spuit er wat lijm achter. Klaar is Kees! 

Stap 6: professioneel afmaken 

Voor een strak resultaat, breng je langs het plafond en de plinten een kitrandje aan. Zo zit je glasvezelbehang als een professional! Tijd om te sausen, tips en advies hoe je streeploos schildert lees je in deze blog: Hoe krijg ik mijn schilderwerk streeploos? 

Aan de slag 

Met al deze tips en adviezen is er geen excuus meer: tijd om te klussen! Laat je ons weten hoe het is gegaan tijdens het glasweefselbehang aanbrengen?