Hoe krijg ik mijn schilderwerk streeploos?
   23-03-2021
Hoe krijg ik mijn schilderwerk streeploos?

Een streeploos eindresultaat

Het mooiste eindresultaat is een streeploos resultaat, want natuurlijk zit je er niet op te wachten dat je schilderwerk ontsierende strepen heeft. En zoals geldt voor bijna elke klus: een goede voorbereiding is het halve werk. Door een aantal technieken te gebruiken kun je strepen voor zijn want ... voorkomen is beter dan genezen.

Plafond

Een streperig plafond springt enorm in het oog. Plafonds zijn vaak gestuukt of gespackt en dit poreuze materiaal heeft een grote zuigkracht. Daarom is het extra lastig om een plafond streeploos te schilderen.  Behandel deze voor met een voorstrijk voor zuigende ondergronden, en zorg ervoor dat je genoeg verf op je roller hebt, zodat de verf overal even dik aangebracht wordt. Breng dus regelmatig nieuwe verf aan op de roller en rol deze egaal uit, zodat de verflaag overal even dik is en je geen strepen krijgt.

Extra verftips voor een streeploos resultaat:

Verf naar het raam toe, zodat eventuele strepen naar het raam toe lopen. Zo zijn ze minder goed zichtbaar.

Kies een goede kwaliteit muur- of plafondverf. Deze bestaat namelijk uit hoogwaardige ingrediënten en dat zorgt voor een streeploos eindresultaat. Kies bijvoorbeeld voor Wijzonol Muurverf Extramat, of de Wijzonol Spacklatex. Het voordeel van de Spacklatex is dat de verf minder snel droogt en de banen langer mooi in elkaar overvloeien. Omdat de verf langer vloeibaar blijft, kun je het product dus voor grotere oppervlaktes gebruiken.

Gebruik een goede voorstrijk, bijvoorbeeld Wijzonol Muurvoorstrijk. Dit zorgt ervoor dat een oppervlak minder verf opzuigt en de verf dus streeploos opdroogt.

Extra tip: roep hulp in van familie en vrienden (of een behulpzame buurman)! Zo kan het werk sneller gedaan worden en zijn er minder aanzetplekken zichtbaar. Aanzetplekken zijn zichtbaar als je met natte verf over een al gedroogd stuk verft. Dit zie je vaak bij grotere oppervlaktes als je eerst met een kwast langs de randen van de muur of het plafond verft en daarna met een roller de 'binnenkant' doet. De randjes zijn dan al droog voordat je met de roller begint, waardoor beide verflagen niet meer mooi in elkaar overvloeien. Dus verf óf telkens een klein randje en vul daarna in met de roller, óf laat je helpende hand de randjes doen terwijl jij de roller gebruikt (andersom kan natuurlijk ook). Van groot belang: laat de verf en de roller het werk doen en duw niet op de roller!

Heb je niet de luxe van een kluspartner, maar toch een groot oppervlak te schilderen? Gebruik dan een product om de saus een langere open tijd te geven. Bijvoorbeeld met een acrylverdunner. Dit voeg je toe aan je muurverf, waardoor de verf trager opdroogt tijdens het sauzen. Zo krijg je een gelijkmatiger resultaat.

Streeploos aflakken van bijvoorbeeld deuren en kozijnen

We hebben een heel aantal tips gegeven, maar een streeploos resultaat is afhankelijk van veel verschillende aspecten. Gebruik je watergedragen verf, of op terpentinebasis? Watergedragen verf moet namelijk voor je gevoel wat te dik worden aangebracht. En gebruik kwasten en rollers die passen bij de verf: watergedragen verf breng je aan met kwasten en rollers specifiek voor deze verfsoort. Verf op terpentinebasis breng je aan met terpentinekwasten en -rollers. Kies voor verf van goede kwaliteit, want dit zie je ook terug in het uiteindelijke resultaat. Zorg dat de verf op kamertemperatuur is, daardoor strijkt deze beter uit. En houd altijd de ramen dicht tijdens het verven, zodat de verf niet te snel droogt en je dus het nat-in-nat principe gemakkelijker kunt toepassen.

Heel veel succes!