Creatief buiten de lijntjes kleuren met verf en tape
   15-12-2021
Creatief buiten de lijntjes kleuren met verf en tape

Verf en tape, de ideale combinatie voor een creatieve verfliefhebber. Dus welkom strakke muur zonder vlekken op het plafond. Of geeft jouw vrije geest de voorkeur aan een unieke stijl? Gebruik dan afplaktape buiten de gebaande wegen en hoppa: hallo creatief lijnenspel op de muur!  

Tape-tegenslagen 

Dat kwalitatief goede verf en materiaal tot een beter resultaat leiden, is eigenlijk wel bekend. Maar een ondergeschoven kindje dat we in deze blog speciaal willen belichten is de schilderstape! Iedereen kent de frustraties wel, je hebt de moeite genomen om af te plakken, maar na het verven trek je de tape van wat je dacht dat een strakke muur zou zijn en je ziet je harde werk helemaal verdwijnen, omdat de verf onder de tape is doorgelopen. Of, nog erger, je verwijdert de tape en neemt als ongewenste bonus de nieuwe verflaag helemaal mee. Weg strakke muur … 

Wat kun je hier nu eigenlijk aan doen? Een andere tape, denk je, maar dat is het volgende probleem, want het aanbod van tapes is groot. En ze hebben allemaal verschillende kleuren, maar je hebt geen idee of dit alleen voor de lol is, of dat de kleur ook een betekenis heeft. Dus welke kies je? Geen nood, wij helpen je weer een eindje op weg met onze tips! Want Verfspot.nl staat voor je klaar en je kunt ons altijd even bellen voor persoonlijk advies. Vinden we leuk. 

TapeTips 

Allereerst een paar belangrijke tips: 

  1. Voor een écht scherpe verflijn verwijder je de tape altijd direct na het verven.
  2. Tape is verkrijgbaar in verschillende breedtes, maar hoe breder de tape, hoe gemakkelijker je een rechte lijn plakt. Dus ben je wat minder stabiel met de handen, dan is tape van 38 mm het beste voor jou. 
  3. Gebruik je de 38 mm tape, dan hoef je niet eerst met een kwast een randje te maken, maar kun je direct met een rollertje aan de slag. 
  4. Gebruik tape om afmetingen van bijvoorbeeld een gewenste nieuwe bank of kast af te tapen op de vloer, zodat je zeker weet dat je 'm niet te groot (of te klein) bestelt. Zo zie je maar weer, tape heeft vele mogelijkheden! 

Tape snelcursus 

Tape op kleur 

Laten we eerst eens beginnen met de kleuren die tapes hebben. Leveranciers van tapes gebruiken namelijk verschillende kleuren voor hun rollen, dus een bepaalde kleur is niet leidend voor op welke ondergrond het gebruikt kan worden. 

Een paar euro meer 

We willen niemand op kosten jagen, maar voor een geslaagd resultaat is een a-merk een must. Hoe goedkoper de tape, hoe slechter de kleefkracht is ook hoe sneller de tape scheurt bij het verwijderen. Een grote ergernis en al die stukjes tape verwijderen is een tijdrovende klus. Tijd die je eigenlijk veel liever in je schilderwerk wilt steken. Dus in dit geval is goedkoop echt duurkoop. 

Mocht je er toch niet uitkomen welke tape je moet gebruiken en je afweging voor een keuze niet verder gaat dan ‘Wat vind ik het mooiste kleurtje?', lees dan vooral verder of neem contact met ons op voor hulp op maat. 

KIPscherp op kleur 

Wij verkopen de tape van KIP, een gerenommeerd a-merk waar we zelf erg enthousiast over zijn. Ze verkopen tape met verschillende kleuren, waaronder beige, oranje, paars en groen. Deze zullen we wat meer uitlichten voor jullie.  

Beige voor kort gebruik 

We beginnen met de gewone beige afplaktape. Deze is gemaakt van crêpe papier met een hoogwaardige kleefkracht, maar zonder uv-filter. Omdat hij geen uv-filter heeft, wordt de lijmlaag na 24 uur hard, waardoor deze dus lijmresten achterlaat als je ‘m te lang laat zitten. En dan heb je dus werk van het werk om alle lijmresten weer te moeten verwijderen. 

Waarvoor gebruik je deze tape dan? Voor het KORT afplakken van hele gladde ondergronden, of om afdekmateriaal vast te maken aan de ondergrond. Denk bij dit laatste bijvoorbeeld aan het plastic dat je over de vloer legt bij het schilderen van je plafond. 

Oranje voor scherpe lijnen 

Soms heb je van die producten dat als ze eenmaal hebt geprobeerd, je nooit weer anders wilt. Nou, dit is er zo eentje! Fineline tape is heel glad, versterkt met synthetische vezels en erg dun.  Vanwege dat laatste heeft hij een vlijmscherpe rand die als het ware door de verflaag snijdt. Zo krijg je die oh zo gewenste strakke verflijn. Deze afplaktape heeft ook een uv-filter, waardoor je ‘m langer kunt laten zitten zonder lijmresten achter te laten, zelf tot wel enkele weken. 

Paars voor kwetsbare ondergronden 

De paarse tape is gemaakt voor kwetsbare ondergronden, zoals behang of net geverfde oppervlakken. Het is gemaakt van hetzelfde materiaal als de oranje Fineline tape en is dus ijzersterk, maar de plaklaag is een speciale natuurrubberlijm. Dit kleeft minder, zodat het behang e.d. niet scheurt.  

Deze tape is ook heel handig als je de muur in 2 verschillende kleuren verft. Als de ene kleurlaag droog is plak je de paarse tape erop en dan verf je de andere helft van de muur in de andere kleur. Bij het verwijderen van de tape worden dan geen stukken van de onderliggende pas geverfde laag meegetrokken. 

Kikkergroene Frog-tape voor oneffen ondergronden 

En dan als laatste natuurlijk de bekende Frog-tape. Op oneffen ondergronden zoals bijvoorbeeld een spackmuur of glasweefsel met een klein motiefje is het moeilijk om een strakke lijn te verven. Zelfs met een kwalitatief goed tape … Dus hiervoor heeft KIP een speciaal product ontwikkeld: Frog-tape. In de tape zit een speciaal soort poeder dat opzwelt als het in aanraking komt met water. En wat zit er in watergedragen (acryl)verf? Precies, het woord zegt het al! Dus zodra je met deze verf over de tape gaat, zwelt dit poeder in de tape op waardoor oneffenheden in de ondergrond als het ware worden dichtgezet, zodat verf niet onder de tape loopt. Wel even de randen van de tape voor het verven goed aandrukken voor een optimaal resultaat. 

Tip van onze expert Janny: haal na het opplakken direct even een natte doek over de tape. Hierdoor zwelt het al wat op, zodat als je met de verf in de weer gaat je al een barrière hebt en de verf niet meer onder de tape kan lopen. Doe ook meteen de rest van de tape weer terug in het bakje, zodat deze niet in aanraking kan komen met vocht. 

Aan het plakken! 

Met zoveel informatie over tape moet geen project je te gek zijn! Alles is mogelijk! Wat wordt jouw volgende verfspotcreatie? Laat ons meekijken met het resultaat! Deel je foto's op onze social mediapagina's met #verfspotcreaties. Want met verf en afplaktape is geen enkele creatie onhaalbaar.