Decoreren met kleur als een professional
   16-11-2021
Decoreren met kleur als een professional

Onze vorige blog ging over de nieuwe modekleuren van Sigma en Flexa, die elk recent hun kleur van het jaar 2022 lanceerden: het grijsgroene Olive Sprig van Sigma en het grijsblauwe Bright Skies van Flexa. In die blog gaven we al wat tips voor het decoreren met kleur, maar extra (inspiratie)tips zijn nooit weg! Want hoe gebruik je kleur op een stijlvolle manier in huis? En ga je voor kleur op de muur, of juist in accessoires? Of zelfs in beide? Lees snel verder, want wij geven je praktische tips voor een kleurvol interieur!

Decoreren met kleur

Zoals gezegd hebben we in onze vorige blog al wat tips gegeven voor hoe je de Kleur van het jaar 2022 van Sigma en/of Flexa kunt gebruiken, maar hier willen we graag nog even verder op door breien. Want decoreren met de juiste verf kan je interieur maken of breken. Gelukkig is (opvallend) gebruik van kleur tegenwoordig geen probleem meer, want waar vroeger vooral neutrale tinten als crème, roomwit en beige werden gecombineerd met bruinleren bankenstellen en degelijke houten tafels en stoelen, mag je tegenwoordig als trendbewuste interieurcreatieveling ongestraft spelen met kleur en combinaties. Alles kan, alles mag. Waarbij de een misschien eerder kiest voor opvallende muren en/of plafond en de ander juist een kleuruitspatting laat zien met accessoires. Voor beide geven we in deze blog tips en advies.

Kleur op de muur

Ben jij iemand die vooral kleur op de muur gebruikt, ga dan eens spelen met tape en de lijnen die je daarmee creëert. Of doe driekwart van de muren in de hoofdkleur en de rest van de muren en het plafond in een accentkleur.

Ben je helemaal in een creatieve bui, trek dan met potlood heel zacht een horizontale lijn over de muur en verf de onderste helft in de hoofdkleur. Plak daarna met bijvoorbeeld Fineline tape een rechte lijn en schilder daarna de bovenste helft en het plafond en de accentkleur. Staat tegen een van de muren nog een kast of schilderij dat je een opfrisser wilt geven? Trek dan de horizontale lijn van de muren daarop door en verf deze in dezelfde kleuren (gebruik dan wel aflak voor hout en geen muurverf!). Zo lijkt het haast alsof ze onderdeel zijn van de muur. Een verrassend effect dat je niet snel ergens anders tegen zult komen.

Houten plankjes op de muur

Het lijneneffect van hierboven kun je nog meer benadrukken, door over de grenslijn waar beide kleuren elkaar raken een strook van houten plankjes te plakken. Gebruik verschillende lengtes en breedtes en plak ze horizontaal of verticaal over de ‘lijn’, zodat je de grens op de muur tussen beide kleuren niet meer ziet.

Verf kan ook hier weer een rol spelen, want je kunt de plankjes naturel laten, of verven in een extra accentkleur. Of verf ze net als de kast met een horizontale grenslijn in het midden. Het mooie daarvan is dat de plankjes an sich niet direct opvallen, maar dat als het licht erop valt, de schaduwen een soort reliëflijn creëren op de muur.

Kleur in decoraties

Is veel kleur op de muur niet jouw ding, dan kun je ook met je decoraties aan de slag. Want decoraties zijn te koop in veel verschillende kleuren, maar niet altijd in de juiste tinten die passen bij jou in huis. Gelukkig kun je hier zelf wat aan doen door de muren neutraal te houden en de kleur juist terug te laten komen in accessoires.

Verf bijvoorbeeld een houten kaarsenhouder in de Sigma Kleur van het jaar 2022 Olive Sprig of de Flexa Kleur van het jaar 2022 Bright Skies. Heb je een hele landelijke stijl in huis, smeer dan met een blokje wax of zeep over de scherpe randen van de accessoires en verf het dan in de juiste kleur. Als de verf droog is, kun je de verf met de hand of door te schuren 'afbladderen' op de plekken waar de zeep of wax zat. Zo krijgt het een doorleefd effect. Heb je gordijnroedes? Verf die dan eens in de accentkleur! Of koop in de lokale kringloopwinkel een paar oude boeken (liefst met stoffen kaft) en verf alleen de onderste helft. Stapel ze op op een bijzettafeltje als decoratie, of zet ze als 'leesboeken' in de kast.

Wat alweer een beetje uit de mode is, maar er nog steeds erg leuk uitziet, is dip dye. Je verft dan alleen de onderste delen van bijvoorbeeld stoelpoten, waardoor het lijkt alsof deze in de verf zijn gedoopt ('gedipt').

Verander je regelmatig van kleur in huis en is budget een belangrijk punt, koop dan een witte lampenkap bij de Action of Xenos en verf deze in de juiste kleur. Het volgende seizoen kun je 'm gemakkelijk oververven in de kleur die dan de hoofdtoon voert bij jou in huis. Dit principe kun je ook doen met andere accessoires, zoals een plantenrek, dienbladen en bloemenvaasjes.

Kleurenwissel

Vind je het veranderen van je interieur leuk, maar wil je er ook niet teveel werk van hebben? Dan zijn accessoires in een natuurlijke kleur zeker het overwegen waard. Deze passen in principe altijd bij de nieuwe kleur op je muren. Andersom geldt natuurlijk ook door de muur neutraal te houden en kleur te introduceren in huis met geverfde accessoires. Zo blijft alles altijd met elkaar matchen.

Trouwens, de basiskleur in huis hoeft niet altijd wit of crème te zijn! Zelfs als de kleuruitspatting voornamelijk op de accessoires zit, kun je het steriele van wit of room op de muren voorkomen door te kiezen voor een andere, lichte tint. Denk aan heel lichtgrijs en vergelijkbare neutrale tinten. En met honderdduizenden kleuren om uit te kiezen, helpen wij je graag bij het maken van een keuze.