banner

klantenservice

Klantenservice

Leeuwarden: 058 216 71 20
Groningen: 050 31 33 755
Mail: info@verfspot.nl
WhatsApp

Waarom Verfspot?

  • Persoonlijk contact
  • Al jaren ervaring op verfgebied
  • Wij leveren topproducten
  • Originele mengmachines en kleurpasta's

Left Banner

Kleur, kleur en nog eens kleur
   06-04-2021
Kleur, kleur en nog eens kleur

Over kleur is heel veel vertellen. Het bepaalt het aanzicht van je huis en de sfeer in je woning. Het kan je vrolijk maken, kalmeren of helpen om je beter te concentreren. Daarnaast zorgt het voor emotie en beleving. 

Kortom: of het nu gaat om rood, groen of blauw, kleur is belangrijk en er zijn eindeloze kleurencombinaties om uit te kiezen. Maar is er weinig zo persoonlijk en aan smaak onderhevig als kleur. Dus hoe kies je de verschillende kleuren in een kleurcombinatie die jij mooi vindt?

Kleurencirkel

De kleurencirkel helpt je bij het maken van deze keuzes. Een kleurencirkel is een overzicht met hoofd- en mengkleuren waarop goed is te zien welke interieurkleuren bij elkaar passen. Je kunt op drie verschillende manieren kleurcombinaties maken:

Contrasterende kleurencombinaties
Ton-sur-ton kleurencombinaties
Harmonieuze kleurencombinaties

Contrasterende kleuren combineren

Kleuren die tegenover elkaar liggen op de kleurencirkel zijn complementaire kleuren. Deze kleuren contrasteren en versterken (complimenteren) elkaar. Ben je op zoek naar een levendig, gewaagd of speels interieur? Kies dan voor zulke kleurencombinaties, zoals groen en rood, oranje en blauw of paars en geel.

Harmonieuze kleuren combineren

Kleuren die naast elkaar op de kleurencirkel liggen, noemen we harmonieuze kleurencombinaties. Om deze kleuren tot hun recht te laten komen, kunnen ze het beste gecombineerd worden met neutrale tinten zoals wit, grijs of zwart. Harmonieuze kleurencombinates geven de ruimte een natuurlijke uitstraling. 

Ton-sur-ton of toon-op-toon

Ton-sur-ton combinaties zijn variaties van dezelfde kleur met telkens wat meer of minder wit. Wil je subtiele kleurnuances aanbrengen in je interieur, dan kun je dat goed doen met ton-sur-ton. Ook in een witte inrichting kan je dit toon-op-toon principe toepassen, bijvoorbeeld door het plafond en de muren andere wittinten te geven. Hierdoor zal de ruimte een stuk aangenamer aanvoelen. 

Tips voor het uitzoeken van de juiste verfkleuren

1. Haal of bestel kleurstalen van de kleuren die je in gedachten hebt en bekijk ze in de ruimte waar je ze wilt toepassen. 

2. Bekijk de gekozen kleurstalen op diverse momenten van de dag en bij zowel natuurlijk als kunstmatig licht.

3. Houd er rekening mee dat bij verschillende glansgraden de kleur er anders uit kan zien.

4. Warme kleuren, zoals rood, geel en oranje, zijn energieke kleuren. Ze zetten je in beweging en geven de ruimte een extraverte stijl.

5. Blauw, groen en lichtpaars zijn koude kleuren en werken vooral kalmerend. Je kunt ze bij uitstek goed toepassen in slaapkamers en studeerkamers. 

6. Voor een kleine accentwand kies je het best pure en opvallende kleuren. Hoe groter het oppervlak van je accentwand, hoe lichter de kleur mag zijn. Of gebruik minder zuivere kleuren, dit zijn kleuren die meer grijs bevatten of een mengeling zijn van verschillende kleurtinten.

7. Gebruik het 60-30-10 principe. Dit betekent dat je de ruimte vult met 60% hoofdkleur, 30% nuancekleur en 10% accentkleur.