banner

klantenservice

Klantenservice

Leeuwarden: 058 216 71 20
Groningen: 050 31 33 755
Mail: info@verfspot.nl
WhatsApp

Waarom Verfspot?

  • Persoonlijk contact
  • Al jaren ervaring op verfgebied
  • Wij leveren topproducten
  • Originele mengmachines en kleurpasta's

Left Banner

Hoe kies je de beste buitenverf
   06-04-2021
Hoe kies je de beste buitenverf

Het buitenschilderwerk van je huis is heel bepalend voor het aanzicht. Wanneer er een mooie, strakke verflaag op de kozijnen en deuren zit, oogt het huis fris en verzorgd. Omdat het buitenschilderwerk ook nog eens bestand moet zijn tegen weer en wind, is het ontzettend belangrijk dat het schilderwerk goed gebeurt. Wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze.

Er zijn veel verschillende soorten verf voor buitenschilderwerk op de markt. Van goedkoop tot duur, van algemeen tot heel specifiek. Je hebt natuurlijk het liefst jarenlang plezier van je werk. Daarom adviseren wij om te kiezen voor verf van hoge kwaliteit voor een duurzaam resultaat. 

Samenstelling

De duurzaamheid van een verf wordt bepaald door de kwaliteit van de ingrediënten: de bindmiddelen, oplosmiddelen, kleurstoffen, vulstoffen en hulpstoffen.

Bindmiddelen zorgen ervoor dat vloeibare verf na het aanbrengen een harde verflaag wordt. Ze bepalen ook voor een groot deel de eigenschappen van de verf, de mate waarin de verf hecht, de glans en levensduur.

Oplosmiddelen zorgen ervoor dat de verf gemakkelijk te verwerken is, goed uitvloeit en snel droogt.

Kleurstoffen (of pigmenten) zijn bepalend voor de kleur en dekking van de verf.

Vulstoffen geven de verf “body” Hierdoor worden eventuele oneffenheden in het te verven oppervlakte opgevuld en ontstaat er een strakke laag.

Hulpstoffen worden aan de verf toegevoegd om de verf bepaalde extra eigenschappen te geven. Denk bijvoorbeeld aan roest- of schimmelwerende stoffen, conserveermiddelen en stoffen waardoor de verf sneller droogt.

Duurzaamheid en kwaliteit

Bij elke verf kun je stellen dat hoe hoogwaardiger de grondstoffen zijn, hoe duurzamer het resultaat is. Ogenschijnlijk is het duurder om hoogwaardige verf te kopen, maar op de lange termijn vallen deze prijsverschillen enorm mee. Bovendien bereik je met verf van hogere kwaliteit vaak een mooier resultaat.

Voor buitenschilderwerk aan bijvoorbeeld kozijnen en deuren adviseren we een hoogglans buitenverf te gebruiken. Een voorwaarde is wel dat het hout dat geschilderd wordt vrij is van rot en voldoende uitgedroogd. Bij twijfelachtige ondergronden is het verstandig om een vochtregulerend systeem (ook wel een 1-pot-systeem) te gebruiken. Dit is een grond- en aflak ineen die er voor zorgt dat je verf niet gaat bladeren, omdat het vocht uit het hout kan laten afvloeien. Een voorbeeld hiervan is de Wijzonol Dekkend Halfglans.

Voor schuurtjes en schuttingen hebben we een ander advies, hiervoor kies je voor een beits. Deze is te verkrijgen in zowel transparant als wel dekkend. Deze producten zijn ook vochtregelurend en een voordeliger keus t.o.v. de 1-pot-systeem verven.

De merken met de meest hoogwaardige componenten zijn Sikkens, Sigma en Wijzonol. Deze drie merken hebben naast een hoge algemene kwaliteit ook verschillende soorten verf voor verschillende ondergronden ontwikkeld. 

Goed, beter best: de keuze is aan jou!

Wijzonol heeft verschillende types hoogglansverf voor buitenschilderwerk in de markt. Onderstaand zijn de beste 3, op volgorde van duurzaamheid: 

1. Wijzonol SDT Hoogglans 

2. Wijzonol LBH Hoogglans 

3. Wijzonol Dekkend hoogglans

Met de deze drie kwaliteitsverven zit je altijd goed. Neem bijvoorbeeld de Wijzonol Dekkend hoogglanslak, goed voor zo’n 8* jaar bescherming van je huis. Liever iets langer klaar met schilderen? Neem dan Wijzonol LBH Silicon Alkyd Hoogglanslak met een levensduur van circa 10* jaar. Of kies voor de meest duurzame: de Wijzonol LBH SDT Ultra hoogglanslak. Met een buitenduurzaamheid van circa 12* jaar.

*onder de juiste verfvoorwaarden en -omstandigheden.

Een rekenvoorbeeld

Om een beetje een beeld te geven van het echte prijsverschil, hebben we in onderstaande tabel de feiten en cijfers op een rij gezet. We rekenen hier met Wijzonol LBH hoogglans. Deze verf is voor €50,00 per liter te koop bij Verfspot. 

Prijs per liter

Wijzonol LBH hoogglans: €49,95
Doe Het Zelf verf: €26,95

Totale kosten (8 liter)

Wijzonol LBH hoogglans: €399,60
Doe Het Zelf verf: €215,60

Levensduur

Wijzonol LBH hoogglans: ca. 10 jaar
Doe Het Zelf verf: ca. 5 jaar

Kosten per jaar

Wijzonol LBH hoogglans: €39,95
Doe Het Zelf verf: €43,12


Kortom, op lange termijn betaal je minder voor de verf. En zoals je ziet in ons rekenvoorbeeld, hoef je met een A-kwaliteit verf in 10 jaar tijd maar 1 keer te schilderen en met een Doe-het-zelf-kwaliteit 2 keer. Met een kwaliteitsverf ben je dus minder geld kwijt en heb je tijd over!

Onderhoud

Voor langdurig behoud van het schilderwerk is het belangrijk om circa 1x per kwartaal het schilderwerk af te nemen met een neutraal schoonmaakmiddel. Controleer ook ieder jaar het schilderwerk op gebreken en werk deze bij.