Afwasbare muurverf, welke schrobklasse moet je dan hebben?
   14-03-2022
Afwasbare muurverf, welke schrobklasse moet je dan hebben?

Afwasbare muurverf waardoor je de muur goed kunt schoonmaken is verkrijgbaar in verschillende schrobklasses. Deze zeggen iets over hoe goed de verflaag schoon te maken is, iets wat vaak over het hoofd wordt gezien bij het kiezen van een goede verf. Want laten we wel zijn, bij het huis schoonmaken denk je waarschijnlijk over het algemeen niet aan het reinigen van de muren. En koop je nieuwe verf, dan loop je er ook meestal later pas tegenaan dat je achter het fornuis of in de badkamer en het toilet toch liever een goed afneembare muurverf had gebruikt.  

En daar komen de schrobklasses om te hoek kijken. Misschien heb je er wel eens van gehoord en er toen weinig aandacht aan besteed, maar dat is niet slim … Want wist je dat het veel profijt kan opleveren om bij het kopen van verf een goede schrobklasse te kiezen? 

Wat betekent ‘schrobklasse’? 

Er zijn 3 schrobklassen en elke afwasbare muurverf krijgt een toegewezen. Hoe lager de schrobklasse, des te beter de afwasbare muurverf is te reinigen. Deze klasse wordt bepaald door de muur met water en Scotch Brite (een soort schuurspons) schoon te maken. Na 200 poetsbewegingen wordt gekeken met hoeveel dikte (gemeten in μm) de verflaag is afgenomen. 1 μm is 1 duizendste van een millimeter, we hebben het dus over hele kleine deeltjes.  

Afname van de verflaag na 200 poetsbewegingen:  

Minder dan 5 μm bij 200 poetsbewegingen: schrobklasse 1
Tussen 5 en 20 μm bij 200 poetsbewegingen: schrobklasse 2
Tussen 20 en 70 μm bij 200 poetsbwegingen: schrobklasse 3 

Wijzonol Extra Reinigbaar Muurverf 

Tegenwoordig zien we dat mensen steeds minder vaak kiezen voor tegels in bijvoorbeeld de keuken of badkamer, dus een goede afwasbare muurverf is heel praktisch bij het schoonmaken. In schrobklasse 1 kun je kiezen uit matte en zijdeglans muurverven, maar over het algemeen geldt: hoe gladder, hoe beter schoon te maken. Wij adviseren de Wijzonol Extra Reinigbaar Muurverf! Dit is een gladde, mat ogende muurverf, ideaal in de keuken bij het fornuis om rondspetterend vet weg te poetsen, of achter de wastafel in de badkamer. Omdat het een gladde verf is, trekken vocht en vet er ook minder goed in. Want hoe glanzender (en dus gladder) de verf, hoe beter hij te reinigen is. 

Dekking 

Muurverven met schrobklasse 1 hebben ook een goede dekking, dus al met al een uitstekende keus als je lang plezier wilt hebben van je muurverf. Wat wel extra belangrijk is om te benoemen, is het aanbrengen van meerdere lagen. Je kunt je voorstellen dat als je 1 verflaag hebt, je sneller door de laag ‘poetst'. Dus om de muur echt goed schoon te kunnen houden, kun je het beste meerdere lagen aanbrengen. 

Voor elke klus wat wils 

Daarnaast hebben we nog meer muurverven in verschillende schrobklassen voor verschillende toepassingen. De Extramat Muurverf van Wijzonol heeft bijvoorbeeld ook schrobklasse 1. Deze is wel iets moeilijker schoon te maken, omdat hij net wat minder ‘glad’ is dan de Extra Reinigbaar.  

Kom je er niet uit welke verf goed is voor jouw klus, neem dan even contact met ons op. Wij helpen je graag verder. 

TIP 

Wil je je bestaande muur extra goed reinigbaar maken, zet er dan een extra beschermlaag overheen met de Wijzonol AQUA Blank Zijdeglans of de TRAE LYX Natural Finish voor een ultramatte uitstraling. En wat voor alle verven geldt is ook hier van toepassing: laat zowel de muurverf als beschermlaag minimaal twee weken goed uitharden, voordat je aan de grote schoonmaak begint.

Klik op de button hieronder en bekijk alle (afwasbare) muurverven met schrobklasse 1 in onze webshop (let op, donkere kleuren zijn kwetsbaarder dan lichte).

Alle (afwasbare) muurverven met schrobklasse 1