Mat, hoogglans of zijdeglans, welke glansgraad bezorgt jou het mooiste verfresultaat?
   24-01-2022
Mat, hoogglans of zijdeglans, welke glansgraad bezorgt jou het mooiste verfresultaat?

Breng je huis tot leven met glans; van hoogglans en zijdeglans tot mat of eiglans, de verschillende glansgraden geven jouw interieur een unieke uitstraling.  

Het nieuwe seizoen binnenshuis 

De winter is begonnen! De eerste bevroren autoruiten hebben we alweer achter de rug en een paar weken geleden waagden zelfs een paar dappere enthousiastelingen zich op flinterdun natuurijs … Kortom, tijd voor verandering! Want misschien was je de afgelopen maanden nog wat in de zomersfeer blijven hangen met je interieur, maar nu is het echt tijd om het nieuwe seizoen naar binnen te halen. En daar helpen we je bij. 

Dit plan van aanpak begint met het veranderen van de kleur in huis en verf is daarbij de grote smaakmaker van jouw interieuropfrissing à la winter 2022. Vol goede moed doe je inspiratie op via social media, woonblogs en tijdschriften en al doende stel je jouw kleurenpalet samen a.d.h.v. de huidige kleurtrends en je eigen woonstijl. 

Glansgraden? 

De volgende stap is het uitzoeken van de verf. Maar met alle verfsoorten en -merken zwevend voor ogen, komt daar het dilemma van de verschillende glanssoorten ook nog eens bij. Want welke glansgraden (zoals we deze zo mooi noemen) zijn er en wat voor effect hebben ze op de verf? Daar vertellen we je in deze blog graag meer over.  

Kleine kanttekening 

Voordat we beginnen moeten we eerlijk toegeven dat het niet meevalt om via het internet iedereen van passend advies te voorzien. Kleuren en glans bekijken via een beeldscherm is nu eenmaal heel anders dan deze met eigen ogen te zien. Dus ben je in de buurt van Leeuwarden of Groningen, kom dan zeker een keer langs in een van onze fysieke Verfspotwinkels.  

Soorten glans: van hoogglans tot mat

Zowel muurverf als aflak (waarmee je o.a. hout ‘af’lakt) zijn te krijgen in verschillende glansgraden die variëren van extra mat tot hoogglans. Muurverf is verkrijgbaar in extramat, mateiglans en zijdeglans. Aflak is verkrijgbaar in mat, zijdeglanshalfglans en gloss/hoogglans

Trouwens, wist je dat de glansgraad ook invloed heeft op hoe sterk de verf is? Hoe meer glans, des te sterker is de verf. 

Kleurbedrog 

Welke glansgraad je neemt heeft ook direct invloed op hoe de kleur oogt. Hoe matter de verf, hoe ‘warmer’ de kleur lijkt. Want in tegenstelling tot (hoog)glans, neemt matte verf het licht op en weerkaatst dit niet. Aan de andere kant geldt ook dat hoe meer glans de verf heeft, hoe dieper en verzadigder de kleur is. Dit betekent dus dat een en dezelfde kleur verf heel anders kan ogen in de verschillende glansgraden. In onze Verfspotwinkels kunnen we je het verschil goed laten zien. 

Tip van onze expert Janny: door één kleur in verschillende glansgraden te gebruiken krijg je een heel speels effect. Een soort ton-sur-ton, maar dan met glans. 

In de startblokken 

Je hebt nu een idee van de verschillende glansgraden en wat deze voor effect hebben op de verf. En, krijg je al zin om aan je verfproject ‘Mijn vernieuwde stulpje 2.0’ te beginnen? Wij van Verfspot adviseren je graag. Kom langs in de winkel, of doe een telefoontje in onze richting. Van hoogglans tot zijdeglans en mat, wij hebben veel expertise op zak en helpen je graag op weg naar een glansrijk succes van jouw verfklus!  

Aflak

Muurverf