Tuinmeubels beitsen: onze snelgids voor jarenlang plezier!
   29-03-2022
Tuinmeubels beitsen: onze snelgids voor jarenlang plezier!

Tuinmeubels beitsen is in deze tijd van het jaar een mooi klusje. Want met het voorjaar op de startstreep gaat het kriebelen om zoveel mogelijk het buitenleven weer op te pakken, toch? Dus hup, sleep de tuinstoelen en tuintafel weer uit hun winterslaap en geniet buiten van de eerste lentestralen!  

Maar, eenmaal wakker en ontdaan van een stoflaagje, kom je erachter dat de tuinmeubels er niet meer zo mooi uitzien en ze eigenlijk opnieuw in de beits moeten … Een mooi klusje om het voorjaar actief in te luiden ;-)! 

Tegen weer en wind 

Buitenbeits is je beste vriend bij het beitsen van de tuinmeubels, want het is speciaal gemaakt voor houtwerk dat weer en wind moeten weerstaan. Houten spullen als tuinmeubels hebben namelijk een vochtregulerend systeem nodig en je kunt hier dus niet zomaar elk product voor gebruiken. Vochtregulerende beits is het antwoord op jarenlang plezier van jouw tuinmeubels! 

Vochtregulerend systeem 

Maar wát is precies een vochtregulerend systeem? Vochtregulerende tuinbeits betekent dat de beits net als een verbandgaasje water doorlaat. Er zit namelijk vaak veel vocht in het hout van tuinmeubels en op het moment dat je deze in de verf zet, sluit je als het ware het hout af. Maar dat vocht wil er nog steeds uit en dus krijg je grote blazen of drukt het zelfs de hele verflaag eraf. Tuinmeubels beitsen met een vochtregulerend systeem voorkomt dit, het hout kan blijven ‘zweten’ en zo krijg je geen schimmel of houtrot.  

Trouwens, wat te denken van je houten schuurtje of schutting die jaarrond zijn overgeleverd aan de elementen? Zij verdienen ook een passende bescherming tegen weer en wind en buitenbeits kan ook hier een goede slag slaan.  

Welke beitsen zijn er 

De verschillende beitsen voor tuinmeubels zijn te verdelen in 3 basisgroepen: transparante beits, dekkende beits en 1-potsysteem- en systeemverven.  

Transparante beits 

Transparante beitsen zijn doorzichtig met optioneel pigmenten om bijvoorbeeld eiken- of teaktinten te krijgen. Je ziet door de beits de houtstructuur nog, dit geeft een levendig resultaat. Aan de andere kant: omdat er geen tot weinig pigment in transparante beits zit, blijft het minder lang mooi. Dit moet je dus om het jaar bijhouden. 

Ga hier naar onze transparante beitsen.

Dekkende beits 

Bij dekkende beitsen zie je de houtstructuur niet meer en ze zijn in elke kleur te krijgen. Deze beits is beter bestand tegen weersinvloeden, dus je hebt er langer plezier van. Na ongeveer 3 tot 4 jaar gaat het ‘verkrijten', zoals we dat noemen. Dit betekent dat de verflaag dof wordt en als het ware ‘op’ is. Tijd om de tuinmeubels opnieuw onder handen te nemen!

Ga hier naar onze dekkende beitsen.

 

1-potsysteem- en systeemverven  

Dan de 1-potsysteem- en systeemverven. Dit zijn kwalitatief hoogwaardige verfsoorten die ook het vocht reguleren. Ze zijn dikker van structuur en er zijn verschillende stoffen aan toegevoegd om de beits laag zo lang mogelijk mooi te houden. Dit product wordt vaak op woningen gebruikt waar vochtregulatie nodig is en waarbij geprobeerd wordt een zo lang mogelijke levensduur te halen (denk aan een monumentaal pand of bij gebruik van enkel glas of boeidelen rondom het huis). 

Ga hier naar onze 1-potsysteem- en systeemverven.

Geen grondverf nodig! Joepie? 

Bijkomend groot voordeel van al deze beitssoorten, is dat je geen grondverf nodig hebt. Je kunt het dus rechtstreeks op kaal hout zetten (natuurlijk wel van tevoren goed ontvetten en schuren). Denk niet dat je sneller klaar bent, want dit is een illusie. Je hebt nog steeds 3 lagen nodig voor een optimale bescherming! Als het ware een laag grondverf, voorlak en aflak. 

Al eerder in de kleur gezet? 

Ga je gebeitst hout opnieuw behandelen en gebruik je hiervoor een transparante beits, schuur dan eerst de oude laag weg totdat het hout egaal van kleur is. Anders zul je na het beitsen altijd de plekken blijven zien waar de oude beitslaag niet goed is weggeschuurd.  

Tip: wil je zeker weten dat alles weg is, haal dan een natte doek over het hout. Zo zie je meteen of er donkere en lichte plekken zijn. Is dat het geval, dan is het nog niet egaal genoeg is en moet je nog even verder zwoegen. 

Goed op weg 

Hopelijk hebben we je zo een eindje op weg geholpen! Misschien heb je toch nog vragen als ‘hoeveel tuinbeits heb ik nodig’, ‘kan ik met elke buitentemperatuur beitsen’ of ‘hoe bewaar ik overgebleven beits'. Geen nood, wij staan altijd telefonisch en in de winkel voor je klaar met raad en daad! Zo is het beitsen van je tuinmeubels een fluitje van en cent.