De meest uitgestelde verfklus: de trap verven!
   28-12-2021
De meest uitgestelde verfklus: de trap verven!

Het verven van de trap is een taakje dat soms wel jaren blijft liggen, want het is een hele klus, toch? Nou nee hoor, niet met de tips van Verfspot. Twijfel niet langer, ga aan de slag met die lang uitgestelde taak en maak van jouw trap een blikvanger die iedereen zich blijft herinneren! 

Negen van de tien keer zit de trap in de hal, naast de voordeur en vlakbij die overvolle kapstok, dus bij binnenkomst is het een van de eerste dingen die je ziet. En daarom moet hij er goed uitzien: glanzende treden en mooi in de verf. Waarom is het dan toch dat veel mensen dit klusje voor zich uit blijven schuiven? Een goede eerste aanblik is immers het halve werk. 

De grootste reden van dat uitstellen is natuurlijk vooral omdat men denkt niet meer boven te kunnen. Maar niets is minder waar. In deze blog nemen we de laatste twijfelmomentjes bij je weg, zodat jij vol goede moed begint en het resultaat een prachtige trap is. We maken een stappenplan voor je, een lijstje met wat je nodig hebt, belangrijke tips en delen ook leuke inspiratiefoto’s om ideeën op te doen. 

Trap verven met de 5 stappen van Verfspot!

Ons stappenplan 

Stap 1: voorbehandeling 

De eerste stap bij het verven van de trap is de voorbehandeling door de trap schoon te maken en te ontvetten met bijvoorbeeld St. Marc of B-Clean. Dit is belangrijk om te voorkomen dat je tijdens het schuren (de volgende stap) viezigheid in de krasjes schuurt, waardoor de verf minder goed hecht.  

Stap 2: schuren.  

Schuren is belangrijk om de verf goed te laten hechten, daarom moest je het oppervlak ook eerst schoonmaken, zodat er geen viezigheid in de krasjes komt die de verf slecht laat ‘plakken’. Moet je ook oude lak- of verflagen verwijderen? Gebruik dan eerst een grovere korrel, bijvoorbeeld P80. Daarna een tussenkorrel van P180 en om een superglad resultaat te krijgen, schuur je als laatste met P240. 

Lukt het niet om met schuren de oude lak- of verflaag weg te krijgen, dan kun je eerst ook kiezen voor afbijt van Alabastine. Tip: smeer het oppervlak dik in met de afbijt, anders droogt dit te snel in en verliest het z'n werking. Eventueel kun je het afdekken met folie, zodat het langer nat blijft. 

Stap 3: een snel doekje 

Na het schuren hoef je niet meer schoon te maken met een ontvetter o.i.d., maar zorg er wel voor dat je verlost bent van alle rondslingerende schuur- en stofdeeltjes. Dit kan met een schoon vegertje en minuscule restjes kun je daarna verwijderen met een vochtige doek. Eventueel hebben we hier een heel gemakkelijk kleefdoekje voor. Dit gebruiksklare doekje neemt alle stof en viezigheid snel op. Daarna gooi je 'm gewoon weg.  

Stap 4: afplakken 

De trap afplakken, pffff, dat klinkt als veel werk. En helaas is dat is het ook … Maar je hebt zoveel gemak van een afgeplakte trap, dat het zijn tijd dubbel en dwars terugverdient.  Sowieso als je een goede tape gebruikt, bijvoorbeeld de Fineline tape van Kip, zo krijg je een superscherpe lijn. Let op: wel meteen de tape eraf halen na het schilderen.  

Stap 5: verven! 

En dan is de tijd daar: je trap is helemaal klaar om (opnieuw) geverfd te worden! Er zijn 2 manieren om dat te doen: dekkend schilderen, of blank lakken (zodat je de houtstructuur nog ziet).  

Hoe moet je de trap verven? Wij delen tips en adviezen met je.

Aan de slag!

Bij een dekkende verf heb je bij kaal hout altijd eerst een grondverf nodig, want de aflak hecht anders niet goed. Na de grondverf ben je klaar voor de aflak, dit is de uiteindelijke verf die je ziet en waar je overheen gaat lopen. 

Praktische tip 1: verf vroeg in de ochtend, zodra de kinderen naar school zijn. En het liefst niet op een woensdag, want dan zijn de kids vroeger uit. Misschien kunnen ze zelfs de uitverkoren dag dat jij gaat verven een middag bij een vriendje of vriendinnetje blijven spelen? Zo heeft de verf urenlang de tijd om ongestoord te drogen en kan het hele gezin 's avonds toch nog boven komen. Kleine kanttekening: gebruik je verf op terpentinebasis? Let dan goed op, want dit blijft tot wel 24 uur nat. 

Wil je de houtstructuur blijven zien, dan kun je voor een blanke, slijtvaste lak gaan. Let goed op dat je trap dan mooi egaal geschuurd is, anders zul je altijd oneffenheden blijven zien. Wil je transparant lakken, maar vind je het hout te licht qua kleur, dan is het ook mogelijk om deze eerst te lakken met een transparante lak waar wat kleur in zit, bijvoorbeeld een natuurlijke tint als grenen of donker eiken. Dat is wel wat standaard hoor, want de mogelijkheden zijn eindeloos! Het is zelfs een idee om transparant blauw, geel of roze te maken, want stel dat je blauw behang op de muur hebt, dan kan een transparante lak met een hintje blauw erin het geheel heel mooi afmaken. Na deze kleurlaag (van welke kleur dan ook) adviseren we wel om daarna nog een laag compleet transparante lak er overheen te zetten. Zo krijg je een optimaal slijtvaste bescherming van de kleurlaag.  

Praktische tip 2: verf om en om. Heb je weinig tijd of gebruik je verf op terpentinebasis, doe dan de verfklus in 2 keer en verf de eerste keer alleen de even of oneven treden. Verf op terpentinebasis blijft namelijk lang nat, dus zo heb je altijd om en om een verfvrije trede en kun je toch boven komen. Om zeker te weten dat je niet op een natte trede stapt, plak je met tape een kruis op de oneven treden, zodat je in de ochtend de even treden schildert en ‘s avonds op de oneven treden naar boven kunt. De volgende dag plak je voorzichtig een kruis op de geverfde treden en schilder je de kale treden. Zo kun je opnieuw ’s avonds gewoon naar boven.   

Tips voor de trap te verven van Verfspot.nl, je leest het in onze blog

Hoeveel lagen moet je aanbrengen 

Maar hoeveel lagen ben je dan eigenlijk nodig? Als de trap normaal gebruikt wordt, rekenen wij voor dekkend schilderen altijd 1 laag grondverf en 2 aflaklagen. Bij blank hout adviseren we 3 laklagen om een redelijke slijtvaste laag te creëren. Maar wordt de trap intensief belast, dan kun je je voorstellen dat hoe meer lagen je aanbrengt, hoe langer het duurt voordat de trap opnieuw gedaan moet worden. 

Hoeveel liter heb je nodig 

Bij het verven van een normale trap rekenen wij ongeveer 1 liter voor 1 laag. Mocht je het exact willen weten, dan is het handig om de totale m2 van de trap op te meten en op basis daarvan je verf te bestellen. Mocht je het aantal m2 weten, maar er toch niet goed uitkomen hoeveel verf je nodig bent, dan kunnen wij van Verfspot je vast verder helpen. Bel of mail gerust! 

Hoppa!  

En dan ben je klaar, bloed zweet en tranen zitten in je mooi afgewerkte trap. Maar lees vooral nog even verder, want we delen o.a. nog een extra tip, een lijstje met wat je nodig hebt voor het verven van de trap en natuurlijk de beste verven voor deze klus.  

Praktische tip 3: de trap is geverfd, nu is het belangrijk dat je de komende jaren dit klusje niet nog eens hoeft te herhalen. Dus onze belangrijkste tip is: ga na het verven van de trap 2 weken lang op sokken naar oven. De verf is namelijk na een aantal uur wel droog, maar het moet ook uitharden. Dit duurt ongeveer 2 weken. Tot die tijd is de verflaag echt nog heel kwetsbaar en komen er gemakkelijk beschadigingen in. Het maakt niet uit welke glansgraad het is en of het op water- of terpentinebasis is, werkschoenen en naaldhakken blijven die paar weken ten strengste verboden! Zo heb je het langste plezier van je harde werk.   

Wat heb je nodig 

Dit is een lijstje met wat je nodig hebt voor het verven van de trap. Verf je met transparante lak, dan kun je de grondverf natuurlijk achterwege laten.  

  1. Schoonmaakmiddel/ontvetter 
  2. Schone doek of spons  
  3. Grondverf 
  4. Aflak 
  5. Acrylaatkit zodat je eventuele naden tussen de muur en de trap kunt afkitten.   
  6. Bakje waar de verf of lak in kan 
  7. Inlegvellen, dit zijn dunne plastic vellen voor verfbakjes, zodat je het bakje meerdere keren kunt gebruiken.  
  8. Rolletjes + beugel  
  9. Kwasten 
  10. Afplaktape 
  11. Handschoenen 

Wat is de beste trapverf voor jouw klus?

 Welk product is nu eigenlijk geschikt voor het verven van mijn trap? 

Voor het verven van je trap hebben eerst de keuze uit watergedragen verf of terpentinegedragen verf. Watergedragen verf stinkt minder en je kunt na een uur of 5 alweer op sokken naar boven. Maar de doordat dit wat sneller droogt vloeit het minder uit en krijg je sneller strepen. Niet te langzaam verven dus. 

Terpentinegedragen verf duurt langer om te drogen (tot 24 uur), stinkt meer, maar vloeit iets beter uit. Let wel op dat je specifiek eentje gebruikt die geschikt is voor binnen, omdat de verf anders extreem snel vergeelt door de zon. Verf op waterbasis vergeeld het minst. 

Daarnaast is het belangrijk om een verf te kiezen met polyurethane (PU), deze zorgt voor de slijtvastheid in de verf. Onderstaande verven zijn wat ons betreft de beste verven voor je trap. 

De beste trapverf 

Watergedragen verf:

Wijzonol zijdeglans waterverdunbaar  
Wijzonol Aqua zijdeglans  
Sigma s2u nova traplak  
Sikkens bl rezisto satin  

Watergedragen blanke lak: 

Wijzonol aqua blank 
Avis aqua pu lak  

Terpentinegedragen verf: 

Wijzonol zijdeglans terpentine-verdunbaar 
Wijzonol industrielak 

Terpentinegedragen blanke lak:

Avis pu zijdeglans 
Wijzonol Aqua blank 

Wist je trouwens dat je de Wijzonol Aqua blank ook over muurverf kunt zetten? Zo is het extra goed schoon te maken, wat heel handig kan zijn in bijvoorbeeld een keuken of toilet. 

Bootlak? 

Bij het blank lakken van een trap wordt ons ook vaak gevraagd om een bootlak, omdat dit erg sterk zou zijn. Dit klopt ook wel, bootlak is ontzettend goed bestand tegen weersinvloeden, maar dat betekent niet per definitie niet het ook kras en slijtvast is! Sterker nog, als je de nagel erin zet zie je direct de afdruk in de lak … Geen goed alternatief dus.  

Een extra laagje, doen of niet ... 

Mensen vragen ons ook vaak of het verstandig is om een blanke lak over een dekkend geverfde trap te doen voor extra stevigheid. Ons advies is: NIET DOEN! Dit gaat er waarschijnlijk niet mooier uit zien, want je krijgt vaak een waas over de kleur heen, wat niet mooi oogt. Wil je de verflaag extra sterk maken, breng dan gewoon een laag extra van de trapverf aan die je hebt aangeschaft. 

Aan de slag! 

Zo, je hebt nu een stappenplan, een lijst met wat je nodig hebt en een heel scala aan tips die je op weg helpen om de trap te verven. En nogmaals, heb je vragen, neem dan contact met ons op en wij helpen je graag verder. Want het is een klus die even wat organisatietalent vereist, maar dan heb je ook echt wat. Dus waar wacht je op, verven die hap! En stuur je ons foto's van je werk? We zijn nu al benieuwd hoe jij je trap gaat verven.  

Creatief je trap verven!