In 6 stappen je huis schilderen voor jarenlang plezier
   06-04-2021
In 6 stappen je huis schilderen voor jarenlang plezier

Schilderwerk voorbereiden

Ontvetten, schuren en daarna pas schilderen. Wie eerder de kwast of roller ter hand heeft genomen, kent het bekende rijtje. Een goede voorbereiding levert immers het mooiste resultaat op en zorgt er bovendien voor dat je er langer plezier van hebt. Maar hoe pak je dat aan? En vooral, hoe pak je dat goed aan? En wat als de ondergrond eerst gerepareerd moet worden, of als er al een verflaag aanwezig is? Verfspot helpt je graag op weg.

Stap 1: ontvetten

Ontvetten is altijd de eerste stap van je voorbereiding en gebeurt voor het schuren. Door als eerste te ontvetten, voorkom je dat eventueel vet of vuil tijdens het schuren dieper in het materiaal wordt geschuurd. Vet en vuil op het materiaal komt de hechting van de verf niet ten goede.

Voor het grondig ontvetten van het materiaal kunnen verschillende materialen worden gebruikt.

Ammonia:  ammonia weekt vet los. Het is geen vetoplosser. Let op, bij ammonia moet altijd nagespoeld worden.

St Marc: St Marc is een krachtig, maar veilig schoonmaakproduct. Het kan veilig gebruikt worden, zowel voor het reinigen van het nieuw te verven materiaal, als nadien voor het regelmatig reinigen van het schilderwerk.

B-Clean of Universol: Ook dit zijn krachtige ontvetters. Deze kunnen echter na het verven niet meer gebruikt worden als schoonmaakmiddel, omdat ze het schilderwerk dof maken. 

Stap 2: schuren

Na het ontvetten moet het materiaal worden geschuurd. Elk materiaal, ongeacht of het nu gaat om hout, kunststof of metaal, moet worden geschuurd. Voor ieder materiaal zijn schuurpapier of schuurpads verkrijgbaar met de juiste korrelgrootte. 

Door te schuren komen er kleine kassen in het materiaal. Deze zorgen ervoor dat de verflaag beter hecht. Schuur bij voorkeur met de hand. Zo voorkom je dat er te hard of te diep geschuurd wordt. Een schuurmachine kan uitkomst bieden om (meerdere) verflagen te verwijderen. Pas ook hier op dat er niet te diep of te hard geschuurd wordt en schuur de tussenlagen bij voorkeur weer met de hand. Zo voorkom je dat je door te hard schuren diepe krassen krijgt die in de aflak zichtbaar zijn. 

Verfspot heeft een uitgebreid assortiment schuurmaterialen voor het voorbereiden van je schilderwerk.

Delta’s kunnen op de schuurmachine worden bevestigd met klittenband. Beide maten moeten worden gelinkt

Voor met de hand schuren werken de 3M Soft Hands  echt fantastisch. Ze hebben een schuimlaag en zijn daardoor erg flexibel. 

Schuurvellen zijn het klassieke schuurpapier. Deze zijn ook op rol verkrijgbaar.

Stap 3: verwijderen van de oude verflaag

Als de oude verflaag op meer dan een kwart van het oppervlak is versleten (of slecht is aangebracht), dan is verwijderen vaak sneller dan herstellen. Je herkent een slechte verflaag aan barsten, scheuren, verkleuring en onthechting (blaasjes). Er zijn verschillende technieken om oude verf te verwijderen.

Afbranden: een brander wordt gebruikt om een oude verflaag weg te branden. Door hete lucht verschroeit de verf en kan deze met een krabber worden weggehaald.

Afbijten: door een afbijtmiddel over de verf te smeren en in te laten trekken, laat de verf los een kan de verf met een krabber verwijderd worden.

Logen: dit is een proces waarbij de verlaag (ook lak en beits) door een “loogbad” van het materiaal los komt. De losgekomen verflaag wordt daarna onder hoge druk van het materiaal gespoten. Dit wordt alleen door een professional gedaan.

Zandstralen: als de verf van bijvoorbeeld uw buitengevel of uw radiatoren afgehaald moet worden, dan kan er gebruik gemaakt worden van de techniek zandstralen. Hierbij wordt de verf verwijderd door gritkorrels, die onder hoge druk op het voorwerp gespoten worden. Dit wordt alleen door een professional gedaan.

Stap 4: repareren ondergrond

Soms is het te schilderen materiaal beschadigd of aangetast door bijvoorbeeld houtrot. In dat geval moet het materiaal eerst worden gerepareerd. Houtrot kan niet zonder reparatie overschilderd worden. De houtrot breidt zich dan onder het schilderwerk razendsnel uit.

Hout repareren: 

Als eerste moeten de rotte houtresten weggesneden worden tot ruim in het schone hout. Daarna is het verstandig om het schone hout te behandelen met Alabastine Houtimpregneer, en daarna te vullen met bijvoorbeeld Alabastine Houtrotvuller  of Den Braven 2 Componenten Houtreparatie.

Zijn de beschadigingen in het hout maar oppervlakkig? Kies dan bijvoorbeeld voor Alabastine Houtplamuur of Boliva Lakplamuur. Tot slot zijn er ook een paar goede allround producten aan te bevelen, zoals Onetime Red Devil (geschikt voor binnen en buiten) of Redlight van Toupret (alleen geschikt voor binnen).

Stucwerk ondergrond repareren

Als stucwerk beschadigd is, dan is het verstandig om de gaten en beschadigingen  op te vullen met een vulmiddel dat dezelfde structuur heeft als het bestaande stucwerk. Hiervoor heeft Verfspot verschillende producten in het assortiment zoals: 

Alabastine Allesvuller (verkrijgbaar in een tube of pak)

Connect Spac-cryl, of Connect Plaster-fill voor het vullen van naden tussen gipsplaten. Omdat dit product al in een kitspuit zit, is het erg eenvoudig in gebruik.

Onetime Red Devil of Redlight van Toupret zijn lichtgewicht allesvullers die ook prima kunnen worden gebruikt op stucwerk. 

Stap 5: voorstrijk

Nieuw stucwerk is een categorie op zich. Na het drogen is stucwerk erg poreus en neemt het daardoor veel verf of lijm op. Door dit zuigende effect is de kans op blaren onder het behang, of banen en strepen in het na het verven veel groter dan wanneer je zonder voor te behandelen met muurverf aan de slag gaat. Meer weten? Lees dan ook deze blog over hoe je een streeploos resultaat krijgt

Wij bevelen altijd aan om nieuw stucwerk voor te behandelen met voorstrijk. Hierdoor neemt het stucwerk minder verf of lijm op en wordt het eindresultaat strakker en netter. Gebruik bijvoorbeeld Excellent Diepgrondering of Wijzonol Muurvoorstrijk voor een egaal resultaat.

Stap 6: grondverf of primer

Wanneer je begint met kaal, onbeschilderd hout, gebruik je grondverf of primer. Dit doe je ook als je overschakelt van een terpentinegedragen systeem naar een watergedragen systeem. Probeer je een grote kleuromslag te bereiken, bijvoorbeeld van zwart naar wit, dan is een goede grondverf ook aan te raden.

Wanneer gebruik je grondverf en wanneer kies je voor een primer?
Grondverf: een grondverf gebruik je op kaal hout of een bestaande verflaag.
Primer: een primer gebruik je wanneer je harde kunststoffen, metalen en dergelijke schildert. Hier hecht een gewone grondverf namelijk niet op. Let op: sommige merken gebruiken de naam 'primer' voor hun grondverf.

Verfspot heeft verschillende grondverven en primers in het assortiment, die we ook al op jouw favoriete kleur kunnen mengen!

Sigma grondverf

Wijzonol grondverf 

Sikkens grondverf

Trimetal grondverf

Avis multiprimer

Wijzonol primer

Bekijk hier al onze primers en grondverven!